Is je wagen al klaar voor de winter?Zo voorkom je problemen in de koudste ochtenden

Dikke winterjas? Check! Sjaal, muts en handschoenen? Check, check, check! Jij bent klaar voor de winter, maar is je Opel dat ook? Want net als jij, is ook je wagen graag goed voorbereid om de vrieskou te trotseren. Met deze tips kom je alvast niet voor verrassingen te staan en raken jullie samen probleemloos de winter door.

Winterklaar

Een preventieve wintercheck

Wil je zeker zijn dat je wagen bestand is tegen de vriestemperaturen? Laat hem dan aan het begin van de winter nakijken door de professionals van je Opel garage. Een expert kijkt dan na of alle onderdelen die gevoelig zijn voor koude, nog wel in perfecte staat zijn. Denk dan aan de batterij, de brandstof- en oliefilter, de koplampen, … Met deze wintercheck kan je heel wat vervelende problemen voorkomen.

Houd je vloeistoffen op peil

Om de wintermaanden heelhuids door te komen, is het belangrijk dat de vloeistoffen van je wagen voldoende zijn bijgevuld. Kijk dus zeker het peil van de olie na, maar ook de ruitenwisservloeistof is erg belangrijk. Een vuile voorruit in combinatie met een lage stand van de zon kan er immers voor zorgen dat je nauwelijks iets ziet. Kijk ook de koelvloeistof na, die voorkomt dat je motor bevriest of oververhit raakt, en vul eventueel bij met de juiste verhouding van water en koelmiddel of antivries. Bekijk hier hoe je ze moet bijvullen.

Winterweer = winterbanden

Hoewel winterbanden in België niet verplicht zijn, doe je er goed aan ze meteen te laten plaatsen wanneer het wat kouder wordt. Zonder aangepaste banden loopt je wagen immers veel meer risico op een winterse glijpartij. Het speciale rubber in winterbanden blijft ook bij erg koude temperaturen zacht en soepel, zodat je geen grip verliest. Het verschil is al voelbaar vanaf een temperatuur van 7°C. Bij vorst zijn winterbanden helemaal onmisbaar, want ze verminderen je remafstand met wel 20%. Meer weten over de voordelen van winterbanden? Lees onze volledige blogpost.

Stel een noodpakket samen

Autopech is nooit een pretje. Maar wanneer het gebeurt op een gure en ijskoude winteravond, beland je pas echt in een nachtmerrie. Om te vermijden dat je urenlang verkleumd op hulp moet wachten, kan je maar best een noodpakket in je wagen bewaren. Denk aan een warm deken, een paar extra handschoenen, een flesje water en wat snacks die je energie geven. Zeker met een stel zeurende kinderen op de achterbank, zijn lekkere tussendoortjes niet te missen!

Slim parkeren

Waar en hoe je je wagen parkeert, kan een grote rol spelen in de bescherming tegen de kou. Plaats je wagen bij voorkeur uit de wind om de impact van de vrieskou op je motor te beperken. Heb je de mogelijkheid om dicht bij de gevel van je huis te parkeren? Zeker doen! De warmte die je huis uitstraalt, heeft immers ook een effect op de temperatuur van je wagen.